header_bmbloggen

Broilerkorpset

av i 28. februar 2012 • B-M Bloggen

Informasjonssamfunnet er ressurskrevende. Bare spør Audun Lysbakken.

Aftenposten kunne nylig avsløre den egentlige årsaken til at kaklingen fra rådgiverkorpset i den rødgrønne regjeringen blir stadig mer høylytt, 3 av 4 rådgivere i regjeringsapparatet har aldri vært i vanlig jobb.

De er broilere. I ordets rette forstand: Hurtigvoksende kyllinger som er fremavlet industrielt. Karriereveien høres kanskje grotesk ut, men resultatet smaker av fugl. For dette betyr at vi tross alt snakker om kvalifisert kakling.

Ikke enhver regjering kan skryte av det.

For 10 år siden, under den siste regjeringen Bondevik, var forholdene en helt annen. Den gang var rådgiverne langt på vei representative. De hadde  yrkeserfaring. Det har for så vidt statssekretærene og de politiske rådgiverne i den rødgrønne regjeringen også, men nærmere undersøkelser viser at dagens broilere er fôret opp med politikk, kommunikasjon og medieerfaring. Og alle vi som har stukket hodene ned i dette fatet vet at våre jobber har lite med vanlig arbeidsliv å gjøre. Der har kritikerne et poeng. Til det er arbeidstiden for lang og makten for stor. Det vi holder på med er ikke jobb, det er livsstil. Men det at vi er unntatt arbeidsmiljøloven og har alt for mye innflytelse enn våre ego kan bære, betyr ikke at vi mangler arbeidserfaring.

Da jeg sluttet som politisk redaktør og begynte som rådgiver for snart ni år siden varte nyhetsdøgnet som navnet tilsier – et døgn. Tiden det tok fra en nyhet sto på trykk én morgen, til saken ble fulgt opp morningen etter. Bare en sjelden gang tok saken ny dreining i radio eller tv. I dag er nyhetsdøgnet mer som en dramaspekket  tv-serie å regne. Veien fra Twitter til forsidene på nettavisene går raskere enn Trond Giske rekker å sende sms.   

Jo takk. Informasjonssamfunnet er ressurskrevende. Bare spør Audun Lysbakken. Det krever profesjonalisering i alle kommunikasjonsledd. Ikke minst for de som styrer detta landet.

Dette betyr at statssekretærer og politiske rådgivere på høyt nivå ikke lengre bare må kunne sitt fagfelt, de må ha erfaring fra kommunikasjon, kjennskap til media, strategisk forståelse og gode samfunnsanalytiske reflekser når det smeller. For det gjør det! Da hjelper det verken med fagbrev eller erfaring fra klasserommet. Når en fjær blir til ti høns, og hønene begynner å løpe i alle retninger, da er det erfaring fra hønsegården som gjelder. Ingenting er som å ha en fullblods politisk broiler ved sin side når helvetes, for ikke å si hønsegårdens, porter åpner seg.

I følge Wikipedia er politisk broiler et begrep brukt om politikere med liten eller ingen erfaring fra arbeidslivet. Definisjonen burde endres. ”En broiler er en politiker med relevant erfaring fra politikk, kommunikasjon og media”, burde det stå.

Dessuten er kjøttet sunt og smaker godt.Legg igjen en kommentar

Mer B-M Talk


Burson-Marsteller er ikke ansvarlig for eksterne lenker. Innhold i B-M Talk sine tilknyttede nettsider er utelukkende fremskaffet av nettsidens eier.

(B-M Talk blir automatisk oppdatert, én gang i timen, 24 timer i døgnet)


Burson-Marsteller er et av verdens største kommunikasjonsrådgivningsbyråer, representert med mer enn 130 kontorer i 98 land Kart

Cote d’Ivoire - AbidjanUnited Arab Emirates - Abu DhabiGhana - AccraEthiopia - Addis AbebaKazakhstan - AlmatyJordan - AmmanNederland - AmsterdamGreece - AthensMali - BamakoSpania - BarcelonaLebanon - BeirutStorbritannia - BelfastSerbia - BelgradeTyskland - BerlinSveits - BernSlovakia - BratislavaBelgia - BrusselsRomania - BucharestHungary - BudapestMorocco - CasablancaBenin - CotonouSenegal - DakarQatar - DohaUnited Arab Emirates - DubaiÉire - DublinTyskland - FrankfurtBotswana - GaboroneSveits - GenevaZimbabwe - HarareFinland - HelsinkiTurkey - IstanbulSaudia Arabia - JeddahSouth Africa - JohannesburgEgypt - CairoUkraine - KievRwanda - KigaliDemocratic Republic of Congo - KinshasaKuwait - Kuwait CityDanmark - CopenhagenNigeria - LagosStorbritannia - LondonAngola - LuandaZambia - LusakaSpania - MadridEquatorial Guinea - MalaboBahrain - ManamaMozambique - MaputoItalia - MilanRussia - MoscowOman - MuscatChad - N’DjamenaKenya - NairobiNiger - NiameyNorge - OsloFrankrike - ParisMauritius - Port LouisCzech Republic - PragueLatvia - RigaSaudia Arabia - RiyadhItalia - RomeBosnia-Herzigovina - SarajevoMacedonia - SkopjeBulgaria - SofiaRussia - St. PetersburgSverige - StockholmEstonia - TallinnIsrael - Tel AvivAlbania - TiranaTunisia - TunisLithuania - VilniusPoland - WarsawAustria - ViennaNamibia - WindhoekCroatia - ZagrebSveits - Zürich

I Europa, Midt-Østen og Afrika har vi et ledende nettverk med 27 egne kontorer og er representert i ytterligere 80 land gjennom vårt ledende nettverk av eksklusive samarbeidspartnere.