header_bmbloggen

Urovekkende slurv med innsidelister

av i 17. april 2012 • B-M Bloggen

Finanstilsynet har anmeldt fire børsnoterte selskaper for lemfeldig oversikt over innsidere i forbindelse med transaksjoner. Det er grunn til å tro at enda flere selskaper slurver med listeføringen.

En rekke børsnoterte selskaper slurver med føring av lister over primærinnsidere, viser en sammenstilling Burson-Marsteller har gjort. Konsekvensene kan være forelegg fra Økokrim og tap av tillit i aksjemarkedet.

Dagens Næringsliv skrev i forrige uke at Finanstilsynet har anmeldt fire børsnoterte selskaper til Økokrim for utilfredsstillende oversikt over hvilke personer som sitter med innsideinformasjon. Anmeldelsen knytter seg til brudd på verdipapirhandellovens bestemmelser om listeføring i forbindelse med transaksjoner.

Det er grunn til å tro at en rekke selskaper bryter verdipapirhandelloven også når det gjelder føringen av primærinnsidelister. Samtlige noterte selskaper plikter å holde lister over person som jevnlig er i besittelse av innsideinformasjon (primærinnsidere) ajourført, og disse er tilgjengelige gjennom børsens nettsider. Typisk føres styremedlemmer, konserndirektører og andre ledende ansatte opp på listen. Burson-Marstellers gjennomgang viser at en rekke selskaper har unnlatt å føre opp personer som det er god grunn til å tro at jevnlig besitter innsideinformasjon. Eksempelvis har flere selskaper unnlatt å liste opp styremedlemmer, konserndirektører og ansvarlige for investorkommunikasjon.

Det kan være enkelttilfeller der de er konkrete grunner til at selskapene har utelatt personer i sentrale stillinger fra listene, men omfanget tilsier at mange er utelatt som følge av slurv. Dersom Økokrim konkluderer med lovbrudd vil selskapene mest sannsynelig få et forelegg. DN trekker frem en hendelse fra 2005 da it-selskapet Ementor, nå Atea, fikk 100.000 kroner i bot for mangelfull listeføring av innsidere i forbindelse med en emisjon. Mer alvorlig og kostbart er redusert tillit i markedet.

Om primærinnsidelisten

  • Opprinnelig innført som et preventivt virkemiddel mot misbruk av innsideinformasjon, samt for å effektivisere myndighetene håndhevelse av forbudet mot innsidehandel
  • En viktig begrunnelse er også markedets behov for informasjon om handler foretatt av personer som presumtivt kjenner selskapet bedre enn markedet for øvrig
  • Selskapet definerer hvem som er primærinnsidere og har ansvar for å rapportere dette til børsens innsideregister løpende
  • Listen inkluderer vanligvis styremedlemmer, konserndirektører og ledende ansatte


Legg igjen en kommentar

Mer B-M Talk


Burson-Marsteller er ikke ansvarlig for eksterne lenker. Innhold i B-M Talk sine tilknyttede nettsider er utelukkende fremskaffet av nettsidens eier.

(B-M Talk blir automatisk oppdatert, én gang i timen, 24 timer i døgnet)


Burson-Marsteller er et av verdens største kommunikasjonsrådgivningsbyråer, representert med mer enn 130 kontorer i 98 land Kart

Cote d’Ivoire - AbidjanUnited Arab Emirates - Abu DhabiGhana - AccraEthiopia - Addis AbebaKazakhstan - AlmatyJordan - AmmanNederland - AmsterdamGreece - AthensMali - BamakoSpania - BarcelonaLebanon - BeirutStorbritannia - BelfastSerbia - BelgradeTyskland - BerlinSveits - BernSlovakia - BratislavaBelgia - BrusselsRomania - BucharestHungary - BudapestMorocco - CasablancaBenin - CotonouSenegal - DakarQatar - DohaUnited Arab Emirates - DubaiÉire - DublinTyskland - FrankfurtBotswana - GaboroneSveits - GenevaZimbabwe - HarareFinland - HelsinkiTurkey - IstanbulSaudia Arabia - JeddahSouth Africa - JohannesburgEgypt - CairoUkraine - KievRwanda - KigaliDemocratic Republic of Congo - KinshasaKuwait - Kuwait CityDanmark - CopenhagenNigeria - LagosStorbritannia - LondonAngola - LuandaZambia - LusakaSpania - MadridEquatorial Guinea - MalaboBahrain - ManamaMozambique - MaputoItalia - MilanRussia - MoscowOman - MuscatChad - N’DjamenaKenya - NairobiNiger - NiameyNorge - OsloFrankrike - ParisMauritius - Port LouisCzech Republic - PragueLatvia - RigaSaudia Arabia - RiyadhItalia - RomeBosnia-Herzigovina - SarajevoMacedonia - SkopjeBulgaria - SofiaRussia - St. PetersburgSverige - StockholmEstonia - TallinnIsrael - Tel AvivAlbania - TiranaTunisia - TunisLithuania - VilniusPoland - WarsawAustria - ViennaNamibia - WindhoekCroatia - ZagrebSveits - Zürich

I Europa, Midt-Østen og Afrika har vi et ledende nettverk med 27 egne kontorer og er representert i ytterligere 80 land gjennom vårt ledende nettverk av eksklusive samarbeidspartnere.